Hvor mange plastposer bruger danskerne?

Ifølge et EU-direktiv skal forbruget af plastposer være under 40 poser per borger om året fra 2025. Danmark nåede dette mål allerede i 2020, og i 2021 var tallet nede på 32 poser per borger.

Hvor meget plast bruges til plastposer?

I Danmark bruges cirka 9.000 tons plast til bæreposer, svarende til omkring 1,5% af det samlede plastforbrug. En almindelig plastbærepose fra supermarkedet vejer ca. 20 gram og kan fragte 15 kg, hvilket svarer til cirka 750 gange dens egen vægt.

Hvorfor er plastposer så dyre?

Reglerne om bæreposer ændrede sig den 1. januar 2021, hvor visse typer bæreposer ikke længere måtte udleveres gratis, og tynde plastikposer blev totalt forbudt. Prisen på en plastbærepose i supermarkedet er cirka 4-5 kr., hvoraf 1,50 kr. går til afgifter og fremstilling, og resten går til supermarkedet.

Hvad slags plast er poserne lavet af?

Danske plastbæreposer er hovedsagligt lavet af LDPE (Low Density Polyethylen), en solid type plast, der kan genbruges flere gange inden forbrænding. Tynde plastikbæreposer, lavet af HDPE (High Density Polyethylen), bruges i andre lande og egner sig mindre til genbrug.

Hvad sker der med plastbæreposerne efter endt brug?

I Danmark genbruger vi ofte plastbæreposer til indkøb, biblioteksbøger, svømmetøj og affaldsposer. De ender i forbrændingsanlæg, hvor de bidrager til varme og elektricitet. Genanvendelse er også mulig, forudsat at kommunerne indsamler plastaffald fra husholdningerne.

Er papirposer bedre for miljøet end plastbæreposer?

Fremstilling af papir kræver store mængder vand og kemikalier, og papirposer tåler dårligt nedbør og væsker. En dansk undersøgelse viser, at plastbæreposer påvirker miljøet mindre end papirposer, især når plastposen genbruges flere gange.

Hvorfor bruger vi ikke alle sammen muleposer?

Forbrugervaner og bekvemmelighed er årsager til, at muleposer ikke er mere udbredte. Muleposer af bomuld er et alternativ, men moderne plastmuleposer anses som det bedste miljøvalg. Bomuldsposeproduktion har dog betydelige miljøpåvirkninger, og muleposer skal bruges mange gange for at opveje deres miljøpåvirkning sammenlignet med plastposer.